Pabostudenten van het Wijkleerteam in Laak

Wijkleerteam: samen opleiden in Laak

In de Haagse wijk Laak gebeurt iets bijzonders: pabostudenten worden opgeleid in de wijk waar ze later mogelijk voor de klas gaan staan. Het Wijkleerteam, een van de werklijnen binnen Wijkaanpak Laak, biedt studenten de kans om niet alleen binnen de schoolmuren ervaring op te doen, maar ook om de wijk en de bewoners echt te leren kennen.

Opleiden in en mét de wijk

Te weinig studenten kiezen na hun opleiding voor een school in wijken met veel diversiteit. En dat willen Marjan Visser en Lotte de Goeij van Wijkaanpak Laak doorbreken met het Wijkleerteam. Zij zien dat studenten geen goed of compleet beeld hebben van de wijk waardoor ze minder geneigd zijn om er te gaan werken. Terwijl juist hier goed opgeleide en gemotiveerde leerkrachten hard nodig zijn en werken in een wijk als Laak ook juist inspirerend en verrijkend kan zijn.

De wijk kent unieke uitdagingen zoals meertaligheid en armoede, maar er is ook een rijk netwerk aan maatschappelijke initiatieven. Door studenten gerichte kennis mee te geven die je juist op scholen in deze wijken nodig hebt en om ze actief kennis te laten maken met de wijk en de betrokken organisaties, doorbreek je het principe van ‘onbekend maakt onbemind’.

Lotte: “Wat we de studenten van het wijkleerteam gunnen, is dat ze een realistisch maar vooral ook positief beeld krijgen van het werken in een diverse wijk als Laak.”

Wijkleerteam van Wijkaanpak Laak


Ontdekkingstocht in de wijk

Een van de hoogtepunten was de wijkexpeditie waarbij de studenten op pad gingen in Laak. Ze bezochten het Laaktheater, de bibliotheek, de weggeefwinkel en het Vadercentrum om de mensen daar te ontmoeten en hun verhalen te horen. Deze ervaring gaf de studenten een goed beeld van de wijk en liet zien dat je als onderwijsprofessional met veel verschillende partijen kan samenwerken. Er zijn talloze mensen en organisaties die met hart en ziel voor de bewoners klaarstaan.

“Voor ons is de grootste winst van dit initiatief dat we over de grenzen van onze eigen organisaties heen durven te kijken en samen studenten opleiden die een echte verbinding met de wijk voelen. Zo creëren we een nieuwe generatie onderwijsprofessionals die niet alleen vakinhoudelijk sterk zijn, maar ook begrijpen in welke context hun leerlingen opgroeien,” aldus Marjan.

Hoe werkt het Wijkleerteam?

Het Wijkleerteam bestaat nu vooral uit pabo-studenten, maar in de toekomst is uitbreiding naar andere opleidingen zoals pedagogiek, social work of sociaal-juridische dienstverlening mogelijk. 

Het team komt zes keer per jaar bij elkaar. Tijdens deze bijeenkomsten, verweven met het reguliere curriculum, staan thema’s centraal die studenten tegenkomen in hun stagepraktijk. Gastsprekers, intervisie en samenwerking buiten de grenzen van opleidingen en organisaties, zorgen voor verdieping.

Resultaten en toekomst

Het eerste jaar van het Wijkleerteam laat al mooie resultaten zien. Meer studenten kiezen voor een stage in Laak, zijn enthousiast over de bijeenkomsten en voelen zich betrokken bij de wijk. Ook scholen zijn positief over de samenwerking en de gemeente Den Haag ziet kansen om wijkgericht opleiden verder te ontwikkelen.

Hogeschool InHolland volgt de studenten van het Wijkleerteam, de resultaten van het onderzoek worden gedeeld op de onderzoekspagina van Contextbewust Samen Opleiden. Ook geeft Gemeente Den Haag in een brief van 15 april 2025 een update over de stand van zaken van wijkleerteams en de stap naar Gebiedsgericht opleiden.

Het Wijkleerteam toont aan dat samen opleiden in de wijk werkt. Het initiatief is een mooi voorbeeld van hoe we met slimme coalities het onderwijs kunnen versterken en studenten kunnen inspireren om bewust te kiezen voor het werken in een wijk als Laak.

 

Wil je meer weten over Wijkaanpak Laak en andere initiatieven binnen toekomstgericht onderwijs? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Samen voor de Haagse Klas en blijf op de hoogte.

Scroll naar boven