Urban Education: “Samen vergroten we de (onderwijs)wereld”

Richard van Klink, directeur van Brede Buurtschool De Triangel vertelt over de unieke samenwerking “Urban Education” tussen drie verschillende basisscholen van Lucas Onderwijs, de Hogescholen en de gemeente Den Haag.

“Gezamenlijk willen we een bijdrage leveren aan het terugdringen van het lerarentekort. We willen toekomstige leraren niet alleen startbekwaam, maar ook stadsbekwaam maken. Wij vinden het belangrijk dat studenten de kans krijgen om de diversiteit en daarbij ook de schoonheid van ons Haagse onderwijs te ervaren.

Het initiatief voor dit opleidingstraject is genomen door drie opleidingscholen van Lucas Onderwijs:

  • Kindcentrum Balans, aan de rand van Den Haag.
  • Brede Buurtschool De Triangel, gelegen in de binnenstad van Den Haag.
  • Basisschool Paschalis, gelegen in Benoordenhout Den Haag.

Onze scholen zijn divers op allerlei vlakken, zoals bijvoorbeeld de leerlingpopulatie. Wij vinden het belangrijk dat toekomstige leraren ook kennismaken met de diversiteit binnen het onderwijs. Wij bieden geen reguliere stageplek, maar een traject waarin we kiezen voor samen opleiden, het uitwisselen en rouleren van studenten en vooral het opdoen van nieuwe ervaringen.

We bieden een zogenoemd ‘curriculum+’. Waarbij de studenten onderdeel uitmaken van het schoolteam en daarnaast diverse studiedagen volgen welke toegespitst zijn op Urban Education. Ook bevatten deze studiedagen onderwerpen die de studenten zelf hebben ingebracht. Daarbij valt te denken aan het voeren van oudergesprekken-en hoe verschillend dit kan zijn per school-, het werken met verschillende digitale observatie- en registratiesystemen, het analyseren van toetsresultaten, kennis van de leerlijnen en  differentiatie binnen de groep. Naast het feit dat er externen worden ingehuurd om deze dagen te begeleiden, zullen ook teamleden van de verschillende scholen trainingen kunnen verzorgen.

Met “Urban Education” brengen we verschillen samen en vergroten we de (onderwijs)wereld.

Voor vragen over dit traject neem contact op met:

  • Antoinette Gillet – kindcentrum Balans,
  • Arjan van der Haar – basisschool Paschalis
  • Richard van Klink- basisschool de Triangel
Scroll naar boven