RK basisschool De Lichtbaken: “Je moet voelen waar je aan begint”

Annemarie Smits is directeur van RK basisschool De Lichtbaken. Op haar school is er alle aandacht voor de begeleiding van zij-instromers. Annemarie, ooit zelf gestart als zij-instromer vertelt er in dit interview meer over.

“Je moet voelen waar je aan begint”, dat was het advies van mijn vader toen ik jaren geleden de overstap maakte naar het onderwijs. En ik deel zijn mening nog steeds. Je moet beginnen bij de basis en op deze manier sterk in het assessment staan. Zij-instromers krijgen bij ons op school de tijd om te groeien in hun vak.

In het eerste jaar staat elke zij-instromer bij ons op school ‘dubbel’ voor de groep. Samen met een ervaren leerkracht die verantwoordelijk is voor de groep. In het tweede jaar krijgt de zij-instromer al iets meer verantwoordelijkheid. Het is een combinatie van dagen zelfstandig voor de klas staan en soms dubbel met een ervaren collega.

Mijn ervaring is dat de coaching vanuit de verschillende pabo’s nog erg verschillend is. Wat mij betreft mag hier meer maatwerk in komen. Zeker voor zij-instromers die al WO-geschoold zijn.”

Op moment van schrijven wordt hier landelijk het gesprek over gevoerd om hierin allianties te vormen.

Scroll naar boven