De Grote Beer in Den Haag: “Kijk eens wat ik kan!”

Femke Wezenaar, directeur De Grote Beer in Den Haag spreekt enthousiast over zijinstroom. Wij willen een basisschool zijn waar prestaties sterk hand in hand gaan met welzijn. Ons motto daarbij is: ‘Kijk eens wat, ik kan.’ Vanuit deze visie wil De Grote Beer ook een school zijn waar aandacht is voor het leren van en met elkaar.

“Wij bieden zij-instromers de ruimte om bij ons te leren. En deze mogelijkheid bieden we ook aan onze eigen teamleden. Een aantal jaren geleden is onze vakdocent begonnen met de pabo opleiding vanuit de zij-instroom. Afgelopen jaar zijn er wederom twee zij-instromers gestart.

Het mooie van de opleiding is dat er maatwerk kan worden geboden voor iedere student. Het tempo kan en mag verschillen, we bieden maatwerk waar dat kan. Een goede begeleiding zowel vanuit de pabo als op de school is hierbij essentieel.

Fijn is dat er binnen Lucas Onderwijs ook twee bovenschoolse coaches nauw contact hebben met de studenten. Zij-instromers staan bij ons het eerste jaar ‘dubbel’ op de groep. Dat betekent dat de zij-instromer zelf  de lessen geeft, maar dat de verantwoordelijkheid blijft bij de bevoegde groepsleerkracht.

Er kan veel feedback worden gegeven op de lessen en er kan gekeken worden naar de lessen van een ervaren leerkracht. In het tweede jaar wordt het ‘dubbel staan’ teruggebracht naar 1 dag in de week. Ik neem ook zelf flitsbezoeken af bij zij-instromers, zodat zij blijft monitoren op de kwaliteit van het lesgeven en weet wat er speelt. De zij-instromers worden ook meegenomen in onze gesprekscyclus.”

Scroll naar boven